MFA OTS

За підсумками Самаркандського Саміту ОТД  відбулася прес-конференція за участю глави МЗС Узбекистану В.І. Норова.
Коментуючи підсумки заходу, Міністр зазначив, що вперше за багатовікову історію тюркська родина у повному складі зібралася за одним столом у рамках оновленого об'єднання у Самарканді.
Саміт, що пройшов під девізом «Нова епоха тюркської цивілізації: до спільного розвитку та процвітання», відкрив нові горизонти та перспективи практичного співробітництва між тюркськими країнами.
Президентом Узбекистану Ш.М. Мірзійоєвим було висунуто низку ініціатив спрямованих на зміцнення основ торговельно-економічних відносин шляхом збільшення взаємного товарообігу, розвитку «зеленої» економіки, інформаційних технологій та транспортних комунікацій.
Для реалізації цих ідей запропоновано сформувати під егідою Організації «Простір нових економічних можливостей» провести Міжнародний тюркський економічний форум, а також розробити Стратегію співробітництва в транспортній сфері.
Крім того, узбецька сторона закликала до проведення інституційних реформ Організації, зокрема було висунуто пропозицію щодо створення в рамках ОТД комітетів у галузях безпеки, торгівлі, інвестицій, транспорту, сільського господарства, енергетики, туризму, науки та техніки, охорони здоров'я та ін.

За підсумками заходу було прийнято понад 10 багатосторонніх документів, спрямованих на розвиток співробітництва в рамках Організації. Глави держав схвалили пропозиції Узбекистану про оголошення міста Самарканда – столицею тюркської цивілізації та оголошення наступного року Роком підйому тюркської цивілізації.