BAKU ST

Президент Республіки Узбекистан Шавкат Мірзійоєв 2 березня виступив на саміті Контактної групи Руху неприєднання у місті Баку.

Відповідно до порядку денного обговорено питання подолання наслідків пандемії коронавірусу COVID-19, забезпечення продовольчої безпеки, захисту навколишнього середовища та інші актуальні проблеми сталого розвитку під час постпандемійного відновлення світу.

Президент Шавкат Мірзійоєв у своєму виступі підкреслив виклики та ризики, пов'язані зі зміною клімату, природними лихами та техногенними катастрофами, з якими стикається останніми роками людство крім боротьби з пандемією.

«Їх масштаби зростають і становлять серйозну загрозу безпеці та сталого розвитку не лише окремих держав, а й цілих регіонів», сказав Шавкат Мірзійоєв.

Відзначено, що у зв'язку з цим Узбекистан виступає за посилення співробітництва в рамках Глобальної платформи щодо досягнення основних цілей Сендайської програми до 2030 року.

З метою глибокого вивчення причин виникнення таких надзвичайних ситуацій та ефективного запобігання їхнім наслідкам Президент нашої країни запропонував створити спеціальну Мережу моніторингу та наукових досліджень Руху неприєднання.

Глава держави підкреслив, що у постпандемійний період посилилися геополітичні та ідеологічні протиріччя, під впливом яких у різних регіонах світу виникають нові осередки нестабільності.

«Досі не знайдені глобальні вирішення конфліктів, які протягом тривалого часу зберігаються в регіоні Близького Сходу та Афганістані», зазначив лідер Узбекистану.

Особливо підкреслено зростаючу актуальність розширення практичної взаємодії в рамках Руху неприєднання в умовах зростаючої останнім часом у всіх країніх загрози тероризму та екстремізму.

З урахуванням цього висловлена впевненість у тому, що Рух неприєднання має очолити зусилля щодо зміцнення міжнародно-правової бази боротьби з усіма проявами тероризму. Це сприятиме ще більшій активізації багатосторонньої співпраці всіх держав-членів Руху в рамках ООН.

Лідер Узбекистану вказав, що у системній координації та ефективному вирішенні цих проблем на міжнародному рівні основна роль має належати Організації Об'єднаних Націй та її спеціалізованим структурам.

Підкреслено, що у процесі реформування Організації Об'єднаних Націй члени Руху неприєднання мають здобути постійне місце у Раді безпеки.