INDUSTRIAL DEVELOP MEETING

Президент Шавкат Мірзійоєв 27 лютого провів нараду з питань залучення інвестицій та розвитку промисловості.

За інформацією прес-служби глави держави, за останні роки в рамках галузевих програм було залучено прямі іноземні інвестиції у розмірі 31 мільярда доларів. Внаслідок їх освоєння за минулі 5 років обсяг промислового виробництва збільшився у 1,4 рази, а експорту – у 1,5 відповідно.

Для забезпечення стабільних темпів зростання економіки протягом найближчих п'яти років належить збільшити промисловість ще в 1,5 рази і довести експорт до 30 мільярдів доларів. Для цього потрібно 120 мільярдів доларів інвестицій, у тому числі 70 мільярдів доларів іноземних інвестицій.

Поставлено завдання освоїти цього року прямі іноземні інвестиції на суму 11 мільярдів доларів, налагодити адресну роботу з великими інвесторами. Вказано на важливість посилення економічної дипломатії та ролі дипломатичних представництв за кордоном у залученні інвестицій.

До кінця року планується запустити 304 великі та 3 тисячі регіональних проектів. За їхніми підсумками буде організовано виробництво продукції на 10 трлн сумів.

Глава держави дав вказівки щодо залучення додаткових резервів у галузях та регіонах, зниження собівартості продукції для підвищення її конкурентоспроможності.

Підкреслена необхідність залучення іноземних консультантів та перетворення спеціальних та малих промислових зон на «драйвери» регіонального розвитку, зосередивши в них знову створювані виробництва.

Відзначено важливість освоєння виробництва нових видів продукції в таких галузях, як текстильна, шкіряна промисловість, індустрія будівельних матеріалів, електротехніка, харчова промисловість, фармацевтика та ювелірна справа, виходу на нові ринки за рахунок залучення світових брендів.